Bali Reistips

Bali Reistips 

Vertrek jij binnenkort naar Bali? MEGA LEUK! Bali is natuurlijk onderdeel van Indonesië en dat ligt minimaal op 16 uurtjes vliegen, hierdoor zijn er wat dingen waar je misschien rekening wilt houden. Daarom hebben wij speciaal een overzicht gemaakt met al onze reistips op een rij, zodat je goed voorbereid op reis kan gaan! 

Bali Reistips

Vooraf 

#1 Internationaal rijbewijs 

Misschien wel onze nummer 1 reistip is huur een scooter op Bali, dit is de makkelijkste manier om je te verplaatsen door de Bali drukte en hiernaast ook heel leuk! Waar je wel rekening mee moet houden is dat je hiervoor een internationaal rijbewijs nodig hebt. Tijdens het huren van de scooter heeft nooit iemand er naar gevraagd, maar wij zijn wel meerdere keren aangehouden door de politie die hier een controle op deed. Je moet dan je rijbewijs plus je internationale rijbewijs laten zien. Deze kan je alleen aanvragen bij de ANWB winkel. Ze kosten 25,- euro en zijn 3 jaar geldig. Het enige wat je hier voor nodig hebt is een goede pasfoto en je krijgt het rijbewijs meteen mee. 

#2 Vaccinaties 

Check ook altijd even bij de GGD wat het advies is voor reisvaccinaties. Op dit moment staat als advies DTP en Hepatitis A. Het is een advies en geen verplichting. Je kan het beste hiervoor de website van de GGD raadplegen. 

#3 Check de Corona regels 

Het belangrijkste om te checken zijn de laatste Corona regels. Hier kunnen wij geen advies in geven, omdat dit elke keer veranderd, maar hierdoor kun je terecht bij de website van de rijksoverheid. Die geven heel inzichtelijk aan wat je moet regelen en wanneer je wel of niet wordt toegelaten. 

#4 Wat neem je mee? 

Je hebt aan kleding niet veel nodig, want op elke hoek van de straat zit wel een wasserette die jouw kleding in 1 dag gewassen en gestreken teruggeeft. En dat allemaal voor maar 10.000 rupiah per kilo was (omgerekend ongeveer 65 cent). Maar er zijn wel wat dingen die je misschien nog niet op je paklijstje hebt staan die handig zijn. Daarom een aantal inpaktips van ons: 

- The Essentials: Paspoort, Creditcard, Internationaal Rijbewijs, Rijbewijs. 

- Vaccinatiebewijzen uitgeprint. 

- Muggenspray.

- Zonnebrand.

- Waterschoenen (als je het leuk vindt om watervallen te bezoeken).

- 1 Trui en lange broek (als je bijvoorbeeld de vulkaan wilt beklimmen. Op deze hoogte is het mega koud en ben je heel blij dat je dit bij je hebt). 

- Minder charmant, maar wel handig. Diarree remmers (voor de Bali Belly) en Paracetamol.  

- Doek of Sarong. Hou er rekening mee dat als je tempels wilt bezoeken het niet is toegestaan om korte broeken te dragen. Je kan een sarong meenemen of er ééntje huren bij de tempel. 

#5 Je pas op wereld zetten 

Je betaalpas staat automatisch op Europa, dit betekent dat je buiten Europa je pas niet kan gebruiken. Zet daarom minimaal een dag van te voren je pas op Wereld via je bank app, want vaak heeft je bank wel een dag nodig om dit te verwerken. Het is super vervelend als je aankomt en niet kan betalen. Neem daarom ook altijd een creditcard mee, want ondanks dat wij onze pas altijd op wereld zetten, komt het toch vaak voor dat alleen de creditcard werkt. 

#6 Reisverzekering 

Bij een grote reis als dit is het wel handig om een reisverzekering te hebben. Misschien heb je al een doorlopende reisverzekering? Maar check dan ook even of deze op wereld staat ingesteld. Mocht er iets gebeuren dan ben je in ieder geval verzekerd, maar wij hopen natuurlijk dat je deze uiteindelijk nooit nodig gaat hebben. 

#7 Maak een planning 

Een van onze reistips is, maak van te voren écht een planning. Dit komt omdat Bali vaak een stuk groter is dan de meeste mensen denken. Het is daarom zonde om op één plek te verblijven, want dan zie je maar een stukje van het eiland. Het leukste is om elke paar dagen een andere spot te kiezen om te overnachten. Alleen op die manier gaat het je lukken om elk deel van Bali te ontdekken. Dit is vooral erg leuk, omdat elk deel zo anders is. Pssst... Vergeet in je planning ook zeker niet de Gili Eilanden en de Nusa Eilanden mee te nemen. 

Reistips Bali

Bij aankomst 

#8 Visa on arrival 

Als Nederlander is het niet nodig om van te voren een visum aan te vragen om Indonesië binnen te komen. Dit is super fijn! Je kan ter plekke bij de immigratie een visa kopen. Deze kost je 500.000 rupiah, omgerekend ongeveer 30 euro, en is 30 dagen geldig. Wil je langer blijven? Dan moet je voordat je vertrekt wel een visum aanvragen bij de Indonesische Ambassade in Den Haag. Wat je ook kan doen is tussentijds even het land uit gaan, zoals een leuk tripje naar Singapore en daarna weer terug komen. 

#9 Declaration form 

Vroeger kreeg je in het vliegtuig al een declaration form, een papiertje waarbij je aangaf dat je niks bijzonders aan te geven hebt bij de douane. Inmiddels hebben ze dit digitaal gemaakt. Dit betekent dat je nadat je je koffers van de band hebt gehaald een QR code moet scannen om dit formulier digitaal in te vullen. Dit werkt bij ons nooit, maar gelukkig staan er bij de kofferbanden een hele rij aan computers waarbij je dat ook heel makkelijk kan doen. Je krijgt je QR code dan uitgeprint op een bonnetje en deze kan je laten zien aan de Bali bij de douane. 

#10 Mensen die met je koffer willen helpen 

Bij de kofferband staat altijd een hele rij aan mensen die je willen helpen met je zware koffers. Je kan dit uiteraard toelaten, maar hou er rekening mee dat ze hier geld voor vragen en dit vaak pas achteraf laten weten. Het is maar een klein stukje van de kofferband naar de taxi's, dus onze tip is om vooral zelf je koffer mee te nemen. 

#11 ATM 

Voordat je door de poortjes loopt, kom je langs een rij met pinautomaten/ATM's. Onze reistip is om hier zeker het maximale bedrag te pinnen, omdat heel veel nog contact betaald wordt in Bali. Vooral als je hierna de taxi moet pakken is het meteen al handig om cash geld bij je te hebben. Het maximale bedrag wat je meestal kan pinnen is 2.500.000 rupiah. WOW, dat lijkt mega veel, maar omgerekend is dit zo'n 150 euro. Je krijgt een mega stapel aan briefjes van 100.000 rupiah, dus het is oprecht handig om een grote of aparte portemonnee mee te nemen voor al je cash geld. 

#12 Sim kaart

Het is super handig om altijd internet te hebben op het eiland. Vooral als je wilt navigeren als je op de scooter over het eiland rijdt. Hiervoor heb je wel een Indonesische Sim Kaart nodig. Dit is sinds kort een stukje moeilijker gemaakt door de Indonesische overheid, omdat de simkaarten worden gekoppeld aan een persoon. Dit betekent dat je paspoort gegevens nodig zijn voor het verkrijgen van een sim kaart. Hou er daarom wel rekening mee dat hier een foto van wordt gemaakt. Op het vliegveld staat een hele rij aan winkels naast elkaar waar je een simkaart kan kopen, nog voordat je door de poortje heenloopt. De prijzen van de simkaarten hier zijn wel 2x zo hoog als bij de winkeltjes langs de kant van de weg, maar het ziet er wel betrouwbaarder uit. Dus het is maar net wat je prettig vindt. Je betaald ongeveer 250.000 rupiah voor de grootste bundel en hiermee kan je vaak wel je hele vakantie mee doen en anders kan je het altijd aanvullen. 

#13 Taxi 

Ok, je hebt je lange reis overleefd (YEAH!) en moet alleen nog bij je hotel/villa zien te komen. Hierna kan je volledig ontspannen. Maar die taxi? Je wordt op het moment dat je de poortjes doorloopt overspoelt met taxi chauffeurs. De prijzen die ze geven zijn hoog, maar allemaal hetzelfde. Verblijf je in Seminyak/Canggu, hou er dan rekening mee dat de prijs ongeveer tussen de 200.000 en 300.000 rupiah ligt. Omgerekend maximaal 20,- euro, dus dit valt uiteindelijk erg mee, maar normaal zijn de prijzen voor dezelfde afstand 2 of 3 keer zo goedkoop. Je hebt geen Ubur op het vliegveld, alleen de lokale taxi's en de Grab taxi's, maar ze rekenen allemaal dezelfde prijzen. Onze tip is dus gewoon eentje kiezen, maar wel van te voren een prijs afspreken. 

Reistips Bali

Tijdens je verblijf 

#14 Motor huren 

Yes, je bent aangekomen op The Island of Gods! Welkom! Nu kan je volledig gaan genieten. Het makkelijkste om je te verplaatsen op het eiland is met de scooter. Deze kan je eigenlijk bij elk hotel/villa huren. Ze kennen allemaal wel een mannetje hiervoor die je scooter komt brengen. Per dag kosten ze tussen de 60.000 en 90.000 rupiah, omgerekend tussen de 4 en 7 euro. Benzine kost hier ook maar 0,70 cent per liter, dus niet alleen is dit de leukste manier, maar ook nog eens de goedkoopste manier om het eiland te verkennen. LET OP: Het verkeer rondom Canggu, Seminyak en Kuta is in de middag eigenlijk altijd chaos, dus het is wel belangrijk dat je goed scooter kan rijden. Kan je dat niet? Dan is onze tip om overal lekker de taxi voor te pakken, want die zijn ook heel goedkoop en rijden er in overvloed rond. 

LET OP: Bali is op dit moment bezig om alle toeristen te verbieden nog op scooters te rijden. Hoe dit gehandhaafd gaat worden in de praktijk weten wij nog niet. 

#15 Grab & Gojek 

De 2 belangrijkste apps die je kan downloaden om je leven zoveel makkelijker te maken zijn Grab en Gojek. Hiermee kan je taxi's en eten bestellen. Uber wordt hier bijna niet gebruikt en is op sommige plekken ook niet welkom, daarom raden wij echt aan om één van deze twee te downloaden. Voor minder dan een euro brengen ze op elk moment van de dag jouw favoriete eten naar je hotelkamer. Wat ze zelfs doen is je was wegbrengen en ophalen. Je kan ze eigenlijk overal voor gebruiken. Geloof ons, hierna zou je willen dat ze dit ook in Nederland hadden! 

#16 Sarongs bij tempels 

Ga je een dagje tempels bezoeken? Leuk! Hou er rekening mee dat het niet is toegestaan om hier korte broeken te dragen. Een handige oplossing is gewoon een sarong meenemen, die kan je dan even omknopen als je de tempel binnen gaat. Heb je deze niet? Dan kan je er ook vaak ééntje huren bij de tempel. 

#17 Lijst met hotspots 

Heb je onze lijsten met hotspots al bekeken? In elke populaire regio van Bali hebben wij wel een lijst met spots die je niet mag missen tijdens je reis. Dus als je een dagje niet weet wat te doen? Bekijk dan onze lijst met hotspots in Bali

#18 Drukte vermijden? 

Het kan soms heel erg druk zijn op Bali en dan eigenlijk alleen rondom Kuta, Seminyak en Canggu. De drukte is altijd midden op de dag, dus tussen 12:00 en 18:00 uur, wil je niet te veel verplaatsen binnen die regio's, want het is zonde om je dag te verspillen in het verkeer. Tenzij je een scooter hebt, dan kan je er vaak wel tussendoor rijden. 

#19 Cash Geld 

Op Bali heb je altijd cash geld nodig. Voor de taxi, de kleine winkeltjes, het bezoeken van tempels of watervallen, als je gaat tanken, maar ook als je pas een keertje het ergens niet doet. Zorg er dan ook voor dat als je een betrouwbare ATM ziet, dat je daar dan genoeg geld opneemt. In alle beachclubs en mooie restaurants kan je wel altijd gewoon met je betaalpas of creditcard betalen, dus dat scheelt een hoop. 

#20 Kleding wassen 

Hele koffer vol met kleding mee? Nee joh, helemaal niet nodig! Hou genoeg ruimte over om lekker te gaan winkelen en juist een gevulde koffer mee terug te nemen. Maar hoe doe je dat dan met je vieze kleding? Op bijna elke hoek van de straat vindt je wel een wasserette. Ze wassen en strijken je kleren vaak al voor 10.000 rupiah per kilo. Omgerekend ongeveer 0,70 cent per kilo was. Wij brengen daarom altijd om de dag wel een zakje was weg naar de wasserette en hebben hierdoor nooit veel kleding nodig als wij op Bali zijn. 

#21 Massages 

Misschien wel de belangrijkste reistip tijdens je verblijf: Verlaat Bali niet zonder een Balinese massage! Je vindt de massagesalons overal op het eiland. Vaak kan je al een Balinese massage boeken voor 140.000 rupiah per uur, omgerekend ongeveer 8,5 euro. Het lekkerste is om een massage te boeken in je eigen villa of wel een keertje uit te pakken en naar een iets mooiere massage salon te gaan. Je gaat hier geen spijt van krijgen! 

Meer?

Het interieur van alle spots in Bali is natuurlijk fantastisch! Wil jij ook iets van die sfeer in huis halen? Dat kan! Kijk voor alle mooie handgemaakte items in onze shop en laat je nog meer inspireren. 

Wil je meer hotspots in andere gebieden van Bali ontdekken? Bekijk dan snel onze andere Bali blogs

Veel shopplezier! Liefs, Bali Lifestyle

BaliInterieurReizen

Laat een reactie achter!

Alle reacties worden gescreend op aanstootgevende inhoud voordat ze gepubliceerd worden.

BLOG

Benieuwd naar de laatste trends voor jouw boho interieur? Of plan je een reis naar Bali? Laat je inspireren in onze blogs!

Producten uit de blogs

11% korting!
Merk naam

Product titel

€77,00 €87,00
Nog maar 1 beschikbaar!
11% korting!
Merk naam

Product titel

€77,00 €87,00
Nog maar 1 beschikbaar!